Performance Bottenvrouw

Momenteel werk ik, in het kader van mijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie deze zomer, aan een performance. Deze bestaat uit het ordenen van botten, wervels van koeien, in een lange lijn zodat een er een ruggegraat onstaat op de vloer. Daarbij draag ik een latexrubber pak, die mij als een tweede huid omsluit, waarbij aan de achterkant een ruggegraat naar buiten steekt. De ruggegraat keert zich als het ware binnenste buiten.

Deze performance toont verschillende verbanden: het spelen, verzamelen, ordenen van de botten van veelal dieren hetzij mensen, betekent de reis naar het hiernamaals te onderbreken, het zichtbare en het onzichtbare met elkaar te laten communiceren. Incarnatie, Leven, Dood, Leven. Dit ritueel, en de verhalen, omsluiten ook nieuwe betekenissen die ik hoop in de performance te verwerken.


Click to see Quicktime movie of performance [793 Kb].

Om nog een extra dimensie aan het werk toe te voegen ben ik bezig met een multi-mediale projectie voor op de achtergrond tijdens de performance. Het is de bedoeling om een 3D-model van een ruggegraat of een andere sequentie van beelden getoond kunnen worden, die mijn bewegingen tijdens de performance volgt.

Er onstaat een real-time virtuele performance, door magnetische of infrarode, sensoren op het lichaam te dragen die mijn handelingen aan een computer doorgeven (Motion Capture). De computer berekent real-time, aan de hand van de binnenkomende coordinaten, een (geabstraheerd) 3D-model van een ruggegraat (in VRML) en projecteert deze door middel van een projector op de achtergrond.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft inmiddels een applicatie ter beschikking gesteld, die aan de hand van coordinaten een 3D model van een ruggegraat genereert (in VRML). Om dit model in beeld te brengen heeft de firma TGS software ter beschikking gesteld, te weten Visual 3D Space Control.
De firma Honeywell heeft, ook in de hoedanigheid van sponsor, (Hall) sensoren en bijbehorende magneten aangeboden, om de beweging van de ruggegraat te registreren. Op dit moment wordt, in samenwerking met Montevideo en Media-GN, de koppeling tussen de sensoren en de computer tot stand gebracht.


Click to see large picture of suit.

Click to see VRML model of spine.

De gelijktijdigheid van de bewegingen, de echo die wordt gecreeerd, werkt als een reis naar binnen, terwijl het (ook) de performance beinvloedt, en vormt zo voor toeschouwer en performer een gevoel van meerdere lagen. Een 3-D model van de bewegende wervels geeft het beste weer wat een kracht en tegelijkertijd rekbaarheid er vanuit gaat. Dit alles is nu nog in proces.


Babette - 6 juni 1997